„Nuca se alătură fructelor oleaginoase mult folosite de români. Ea este prezentă în nenumărate produse specific româneşti: cozonaci, plăcinte, colivă sau mucenici, iar pe perioada postului în anumite alimente de post (ex: sarmale de post). Este o sursă excelentă de proteine şi uleiuri vegetale de calitate superioară, fiind un aliment – nutrient de bază în dieta persoanelor vegetariene şi o gustare excelentă (o alternativă sănătoasă a gustărilor dulci sau făinoase) într-o alimentaţie completă, echilibrată.
Frunzele şi coaja fructelor de nuc au utilizări terapeutice atât în medicina umană, cât şi în cea veterinară”, spune medicul nutriţionist Luminiţa Florea pentru Gândul.
1. Principiile active din compoziţia nucilor împiedică înmulţirea bacteriilor – efecte bactericide;
2. Aplicată local pe răni, zeama de la frunze are efecte astringente, calmante, cicatrizante;
3. Consumate în mod regulat, zilnic, în porţii mici (15-20 g/ 1 porţie, maxim 2-3 porţii/ zi) nucile reglează glicemia persoanelor care suferă de diabet zaharat.
4. Efecte antiinflamatorii şi antireumatismale;
5. Se întrebuinţează în tratamentul simptomatic al manifestărilor de tip insuficienţă venoasă (varice, hemoroizi);
6. Stimulează digestia prin creşterea secreţiei sucurilor gastrointestinale, are efect antidiareic (astringent) şi înlătură inflamaţiile acute ale intestinului;
7. Se utilizează sub formă de infuzie, decoct, tinctură sau chelaţi cu care se prepară şampoane şi loţiuni capilare (împotriva mătreţii, eczemelor şi dermatitelor);
O menţiune specială trebuie acordată frunzelor de nuc care conţin şi emană iod în cantitate mare, putând avea un efect toxic-alergic pentru organismul uman.
Sursa: gandul.info
Vă mai recomandăm şi: 10 curiozităţi despre cofeină
Farfuria care absoarbe excesul de grăsime din mâncare – VIDEO
Băuturile îndulcite cu zahăr ar putea fi cauza unui număr ridicat de decese